Свят

Жертва и ранени след срутване на четириетажен паркинг в Ню Йорк

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Четириетажен паркинг се срути в квартал Долен Манхатън, близо до университета "Пейс" в Ню Йорк. При инцидента има най-малко една жертва, а петима са ранени. Пострадалите са работници, които са се намирали вътре в сградата. Заради нестабилната конструкция от пожарната служба използваха роботизирани устройства при акцията, за да не се рискува животът на огнеборците.

 

Искам да подчертая, че е особено важно, че разполагахме с роботизираното куче, което влезе в сградата. Това е идеалният вариант, при който човек не влиза в такава опасна конструкция. Също така използвахме дрон, който ни даваше актуални кадри от вътрешността на паркинга.

Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк

Според властите всички, които са били в съоръжението, са открити.

 

Аз бях в сградата, където се провеждаха лекции, точно излизах от една зала, когато чух страшен тътен, който помислих, че е от нашата сграда. Отидохме да видим какво става и видяхме как всичко се срива до земята. Беше ужасно. Чуваха се писъци. Първоначално не знаех от къде идва шумът.

София, очевидец

Към момента експертите смятат, че бетонните плочи на етажите са рухнали една върху друга, смачквайки автомобили. Според Нюйоркския регистър на сградите, за конкретната конструкция има вписани над 45 сигнала за нарушения, повечето от които свързани с асансьорите. Паркингът се намира на няколко пресечки от кметството и Бруклинския мост и на по-малко от километър от Нюйоркската фондова борса.