България

България обмисля ембарго на вноса на украинско зърно до дни

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Близо 900 млн. лв. са загубили земеделците у нас заради вноса на украинско зърно. Това показват отчетите на министерството на земеделието. При всяка държава от Източна Европа ситуация с вноса е различна - от пшеница до царевица, слънчоглед и сухо мляко. Но проблемът е един:

И това е безконтролния внос, който влиза от Украйна.

Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите

Фермерите сигнализират, че събирането на новата реколта след два месеца ще доведе до ескалиране на ситуацията с цената на българското зърно на пазара. Затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове.

Ако това нещо продължи, ние няма да можем да реализираме количествата, които са по складовете. Или ако ги реализираме то ще бъде на много сериозна цена без себестойност. 

Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите

Полша и Унгария са първите страни от ЕС, които забраниха вноса на украинско зърно. А днес стана ясно, че и Словакия се присъединява към тях. ЕК обаче им отговори в твърд тон, че държави членки не могат да формират сами търговска политика.

Когато толкова много държави гранични с Украйна сигнализират и ЕК повече от половин година не взима абсолютно никакви мерки и държавите в крайна сметка решат да си запазят собственото производство и да спасят фермерите си, а Европа да каже ние сме общ пазар за мен това е абсолютно лицемерие.

Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите

От Европейската комисия обаче уточняват, че вече са в контакт с всички държави, които са ограничили вноса си на украински зърнени култури и се опитват да намерят решение на проблема. 

Ние сме в контакт с тези държави и вече от известно време сме в процес на разговори за ефекта от увеличения износ на зърно от Украйна. Това включва и България. Ние ще продължим преговорите, за да се опитаме да разберем дали има нужда от вземане на мерки. 

Мириам Гарсиа Ферер, говорител на ЕК

От Брюксел припомнят, че идеята на алтернативните маршрути за износ зърно и други стоки, създадени през май 2022 година, са имали за цел да помогнат на Украйна да изнася своята продукция във военно време. А пазарът сам да намери начин да балансира собственото производство и украинския внос. 

Идеята на алтернативните маршрути беше да се подсигури възможността Украйна да продължи да изнася част от своето зърно. А след това икономическите оператори да организират така нещата, че пазарът да може да работи ефективно. 

Ерик Мамер, говорител на ЕК

Поради растящия брой на държавите, отказващи да внасят украинско зърно, се очаква тази седмица въпросът да бъде разгледан на европейско ниво.