Euronews Уикенд

ЕК се противопостави на забраната от Полша и Унгария на вноса на зърно и храни от Украйна (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Зърнени култури и десетки други хранителни продукти от Украйна вече няма да влизат в Полша и Унгария, след като двете страни наложиха временна забрана на вноса.

Логистичните проблеми в Централна Европа доведоха до натрупване на зърно в складовете и рязък спад на цените. Фермери и производители излязоха на протести, а министърът на земеделието на Полша подаде оставка.

Киев осъди решението като „едностранно“ и заяви, че украинските фермери са "изправени пред най-трудната ситуация" в условията на война.

Полша е готова да започне преговори с Украйна за разрешаване на въпроса с вноса на зърно.

Унгария пък очаква промени в европейските разпоредби, включително преразглеждане на миналогодишното решение за премахване на всички вносни мита за селскостопански продукти от Украйна. И Варшава, и Будапеща заявиха, че забраните ще останат в сила до 30 юни.

Европейската комисия смята въведените от Унгария и Полша едностранни забрани за зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна за неприемливи, въпреки претоварването на собствените им пазари, което съсипва местните фермери. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

„Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да напомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими“, се казва в изявлението на комисията.