Икономика

Заради вноса на зърно от Украйна: Полският министър на земеделието подаде оставка

От Euronews България Euronews България
Henrik Kovalchik (1)

Министърът на земеделието в Полша Хенрик Ковалчик подаде оставка в знак на несъгласие с решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос на зърно от Украйна до 2024 година, съобщи БНР.

И в Полша, както и в България, недоволството сред фермерите срещу украинския внос на зърно нараства. И полските, и българските фермери настояват за спиране на безмитния импорт за зърнени и маслодайни култури оттам.

Тъй като е ясно, че това искане няма да бъде изпълнено от Европейската комисия на този етап, реших да подам оставка от поста министър на земеделието.

Хенрик Ковалчик, земеделски министър на Полша в оставка

Проблемът с украинското зърно е, че то подбива цените на местните производства, тъй като е по-евтино. Заради това българските фермери протестират от седмици, а продукцията им залежава по складовете непродадена.

Премиерите на пет държави – Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България – отправиха официално искане до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се предприемат действия срещу вноса на украински селскостопански продукти, припомня БНР.