Икономика

Зърнопроизводители излязоха на протест, настояват за спиране на безмитния внос на стоки от Украйна

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

С блокади на гранични пунктове започна от днес тридневният национален протест на зърнопроизводителите. В него се включиха земеделци от североизточна и северозападна България. Утре протестиращите ще се срещнат с президента, след което ще стане ясно как продължават стачните им действия.



Националната асоциация на зърнопроизводителите започна ефективни протестни действия. За часове останаха блокирани граничните пунктове близо до областните градове Видин, Русе, Силистра и Кардам. Протестиращите настояват България да излезе от европейския регламент, който урежда безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна.

С над 60 трактора беше блокиран районът на Дунав мост е Русенско. Блокади със земеделска техника имаше и във Видин, където дойде ресорният министър. Той обеща на протестиращите да подкрепи исканията им в Брюксел.

Освен от зърнопроизводители, протестът е подкрепен и от земеделци от други браншове . Според производители, България, Полша и Румъния са поели основния удар от солидарността към Украйна .

В четвъртък представители на протестиращите зърнопроизводители са поканени на среща при президента Румен Радев, където ще присъства и министърът на земеделието Явор Гечев. След срещата ще стане ясно дали и как ще продължат протестите, които са планирани до 31-ви март.



Повече вижте във видеото.