Общество

Държавен супермаркет ще заработи към Министерство на земеделието

От Euronews България Euronews България
Mzh Снимка: МЗм

Има планове за изграждането на голям магазин в земеделското министерство, който ще продава продукти от българските държавни предприятия и институти. Това обяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев. В магазина, който ще се намира в сградата на ведомството ще се продават и продукти на частни компании.

Има интерес към такава инициатива от страна на обществеността и ние ще започнем процес за откриване на такъв магазин. Нещо повече,това може да се случи не само в София, но и в други градове.

Явор Гечев, министър на земеделието

По отношение на вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна Гечев каза, че България е една от трите държави, които ще получат пари заради вноса на зърно от Украйна. Другите страни са Полша и Рунъния, а парите за страната ни са € 16,7 млн. Българската държава ще използва тези средства за кризисно съхранение – заради количествата, които производителите имат в складовете си в момента, поясни Гечев. Така ще се помогне на тези зърнопроизводители, които не са продали продукцията си и нямат пазар заради вноса от Украйна. Министърът каза още, че има върнати партиди от украинска стока, защото тя не е отговаряла на критериите за качество.

В Украйна няма същите критерии за зелени политики, например. Аз, като министър на земеделието твърдя, че българската продукция е произведена по определени стандарти и ако българите могат да предпочитат нея, нека я предпочитат. Това е и становището на българските хлебари, които декларират, че у нас няма произведен хляб от украинска пшеница

Явор Гечев, министър на земеделието

Явор Гечев отбеляза, че се наблюдава внос на агнешко месо преди Великден от Северна Македония, която също е трета страна, защото не е член на ЕС. Огромно количество месо и яйца влизат у нас и регулярните мерки за контрол не са достатъчни. По тази причина ще влезе в сила заповед, която да забранява освобождаване на партидата от месо или яйца към пазарната мрежа, без да са готови лабораторните проби, каза още Явор Гечев.