България

Пазаруваме все повече хранителни стоки от Северна Македония и Турция онлайн

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Все по-често започнахме да сравняваме цените по магазините, а някои потребители започнаха да се оглеждат за по-евтини опции от съседни на нас страни.

От 18 години Ахмад е собственик на този магазин за храни от близкия изток. Той е от Палестина, но вече е български гражданин. Няма проблеми с продажбата на храни от трети страни.

Предимно нашата клиентела са българи, иначе не можем да разчитаме само на чужденци да купуват, казва Ахмад Дасурки.

То се вижда каква е покупателната способност на хората. Който купуваше преди за 50лв., сега гледа да вземе за 20 лв.

Ахмад Дасурки, собственик на магазин за храни от Близкия изток

В подобни магазини за храни от държави извън ЕС, трябва да има етикети, които да показват какво е съдържанието на продукта. Наша проверка в друг магазин на директен вносител от Турция показва, че това липсва, което е в нарушение с регулацията. Но собственикът отказа да застане пред нашата камера.

В онлайн платформата на правителството за справки на цените за храните - foodprice.bg, можем да видим, че стоки от трети страни извън ЕС струват в пъти по-малко. Българският боб например е с 4 лева по-скъп от този от трети страни. Но инфлацията не пропусна и магазина на Ахмед.

Затрудненията са, че стоките поскъпват вече, наистина. Не е от скоро, лека полека започнаха - някои неща буквално 100%.

Ахмад Дасурки

Въпреки трудностите, в магазините потребителите четат етикетите, сравняват цените и се пробват да избират родна продукция.


Все по-популярни стават фейсбук групите за поръчки на хранителни стоки от Северна Македония и Турция. Не са рядкост и случаите на организирани групи до Одрин или близките до нас сръбски и македонски градове. Туристите с цел покупка на основни хранителни стоки споделят, че се доверяват на качеството на храните при съседите, но инфлацията не подминава никоя страна.