Икономика

Търговци: Сайтът на Министерство на икономиката понижи цените на храните

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

Цените на основните хранителни продукти остават високи, макар при някои стоки да се забелязва леко понижение. Според търговци предстои нормализиране, но в същото време хора продължават да се лишават от базисни стоки.

„Цените са ужасни. Ето, пет лева картофки. За внучето да си взема… 5 лева… Говорят, че ще се намалят, но нищо не се намалява“, оплаква се пенсионерката Цветанка.

„Месата определено са поскъпнали и то солидно. Минала съм на зеленчукови продукти, даже само салати много често, които са много по-полезни в крайна сметка“, казва пък Роза.

Цонка също  е пенсионер. Наскоро се е завърнала от Франция. Сравнява цените там и у нас. „Няма  разлика между там и тук, както се говори у нас, че има драстична скъпотия. Каквото е тук, такова и там. Ако тук е два лева, там е две евро, но стандартът не е същият“, споделя тя.

На неделния фермерски пазар пред НДК цените на продуктите са по-високи от тези в супермаркетите. Цената на килограм кашкавал например е между 28 и 30 лева. За сравнение в хранителните вериги е около 22- 26 лева. „Имам доверие на този производител. Пробвал съм го няколко пъти и много ми харесва вкуса. От големите вериги всичко е много стандартно и не е вкусно. Това казвам - че качеството е по-добро и е български производител в крайна сметка“, казва Минко Семерджиев.

 

Производителите по-скоро задържат цените и не ги вдигат толкова рязко и много, тъй като те и преди бяха по-високи от веригите. Ние сме правили статистика - да е с 20-30 процента по-висока цената отколко на веригите.

Николай Генов, организатор на фермерския пазар

Според  банкера  Левон Хампарцумян част от външните фактори, които са причина за растящата инфлация, вече се нормализират. „Цените на прословутите краставици, зеленчуци и други неща чисто сезонно ще намалеят. Високите цени водят до по-ниско потребление, така че търговците, които са прекалили с цените, ще се почешат по главата. Въпросът е, че някои стоки могат да изчезнат“, казва той.

Търговците твърдят, че има спад в цената на краставиците, тъй като се наблюдава голяма наличност на зеленчуковите борси. В края на седмицата Министерството на икономиката представи сайт, с който потребителите могат да сравнят цените на различни храни както в отделните области, така и в няколко от страните-членки на ЕС. В платформата обаче не са обозначени цените на стоките в конкретни обекти, а усреднени стойности. Въпреки това продавачите казват, че сайтът ще помогне за стабилизирането на цените и борба със спекулата.

„В момента има понижени цени. Заради сайта. По този начин хората веднага си правят преценка за дадената стока тук и тази, която е дадена в сайта“, казва магазинерът Асен.

На Женския пазар търговците разказват, че очакват през следващите седмици засилени проверки за изкуствено завишаване на цени и нелоялни търговски практики. По данни на сайта Foodprice.bg към 23 март Комисията за защита на потребителите е извършила над 800 проверки, като установените нарушения са близо 700.