Добро Утро, Европа

Цените у нас се успокояват наесен, Северна Македония сложи таван на хляб, яйца и ориз

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Успокояването на инфлацията ще може да бъде усетено в България през есента. Тази прогноза направи в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Преслав Райков. По думите му таван на надценката на храните не трябва да има, а да се следят постоянно, което само по себе си ще регулира пазара. 

 

Картелирането на пазарите и монополните съглашения трябва да бъдат оперирани с регулаторните инструменти, а не с намеса на пазара – да фиксираме цените на едно ниво. Защото ако има такова картелно споразумение, то много бързо ще заобиколи и ценови таван, и подкрепа на цени, и данъци за свръхпечалба.

Преслав Райков, финансист

Просто бизнесът е много гъвкав и може да заобиколи абсолютно всичко това по много лесен начин, убеден е Райков.

Държавата просто трябва да съблюдава законността и законите, които е приела, смята той.

България е сред страните, в които най-голям дял от прихода на едно домакинство отива в хранителни продукти, енергийни суровини и разходи за транспорт, посочва финансистът.

В разговора се включи и журналистът Атанас Величков от Скопие, относно ценовите тавани, въведени в Северна Македония.

 

Тук определението е „замразяване на цената“ на определени продукти. Най-новият случай е с цените на яйцата и ориза. Цената на яйцата се замразява с цел да не се случва износ и да не дойде някаква криза в навечерието на Великденските празници.

Атанас Величков, журналист

Замразяването на цените на яйцата и на ориза е до края на април, а на други продукти от първа необходимост – до края на май, уточни журналистът.

Според него, тези мерки са популистки и никога не носят нещо добро. В началото на месеца бяха замразени цените на хляба и в продължение на една седмица нямаше хляб в магазините, припомня той.

 

Целия разговор вижте във видеото.