България

Зърнопроизводителите настояват за равни помощи с европейските им колеги

От Euronews България Euronews България

Протестни блокади на зърнопроизводители в България затвориха за четири дни граничните пунктове с Румъния. Фермерите настояват за отмяна на регламента на Европейската комисия, с който се позволява безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна. Твърдят, че заради този внос българските зърнопроизводители не могат да продадат продукцията си и изчисляват, че загубите им са за над 800 милиона лева. Станимир Станчев отглежда 9 хил. дка основни зърнени култури край Русе:

Имам около 30-40 процента непродадена продукция и може би съм един от малкото щастливци с такъв малък процент.

Станимир Станчев - зърнопроизводител

Българското зърно не се продава не само защото няма търсене, но и защото предлаганата цена е много ниска и не покрива разходите на производителите.  

В момента наблюдаваме значително увеличение с около 30-40 процента на цените на препаратите и семената, говоря за пролетната кампания. Основният проблем е, че българското земеделие е изправено пред масови фалити и неговото унищожаване.  

Станимир Станчев - зърнопроизводител

Българските фермери не знаят къде да съхраняват продукцията от новата реколта. Тя започва след по-малко от два месеца, а повечето складови бази са пълни с миналогодишна.

Липсата на компенсации за българските зърнопроизводители, които търпят загуби заради украинския внос, изкара стотици на протест в продължение на четири дни. Към тях се присъединиха и румънски фермери.   

Силна несправедливост, не може да спазваме всички задължения наравно с всички европейци, и да получаваме по-малко от тях. Не може ние да сме на първа линия с Румъния и Полша, а да сме най-засегнати от този т.нар. транзитен коридор, за който ние твърдим, че в него няма нищо транзитно, да сме най-засегнати и най-малко компенсирани.

Станимир Станчев - зърнопроизводител

Зърнопроизводителите са категорични, че са солидарни с народа на Украйна, но настояват зърното да преминава през транзитни коридори през България за внос в трети страни.