Общество

Зърнопроизводители блокираха с тежка техника движението край Русе и Кардам

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Хиляди земеделци от цялата страна отново излязоха на протест по северната ни граница.

Зърнопроизводителите настояват да бъдат взети мерки, които да регулират прекомерните потоци на земеделска продукция от чужбина. Недоволни са и от липсата на пазар за тяхната продукция. И няма да се откажат от протестите, ако не бъдат чути в Европа.

В момента българската държава няма такива защитни механизми, с които да ограничи конкретно слънчогледа, за да можем ние да реализираме нашата продукция. Полша, Унгария, Словакия, Чехия, България. Румъния – това са държави, които сме засегнати от тези стоки от Украйна и просто исканият ни ще бъдат съвместни.

Илия Проданов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите

Голяма част от производителите са притеснени, че заради вноса на евтино украинско зърно, тяхната прехрана е под въпрос.

Добре е Брюксел да си отвори ушите и да чуе – ние няма да издържим на това, което създадоха те – висока себестойност на производство и внос на стока, която е под нашата себестойност.

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Според българските зърнопроизводители натискът на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените в България.

„Слънчогледът, когато беше на около 1200 лева цена на тон, тази цен удовлетворяваше нас като производители, сега в момента е 700 лева. 500 лева разлика на тон при един така доста нормален 200-килограмов добив на слънчоглед, това са около 100 лева на декар загуба. При пшеницата е същото“, казва земеделски стопанин.

Българските производители протестират и в знак на солидарност с румънските фермери, които са недоволни от допълнителните субсидии от ЕК, за да се компенсира вносът на суровини от Украйна.