Общество

Зърнопроизводители: Мит е, че сме най-субсидирани. Вносът от Украйна убива сектора

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на днес, утре и вдругиден. Той ще е на четирите гранични пункта с Румъния край Видин, Русе Силистра и Кардам. Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете. Към зърнопроизводителите се очаква да се присъединят животнoвъди, и зеленчукопроизводители.

„Недоволството ни е против решението на ЕК за регламента (за внос от Украйна – бел. ред.) и натиска, който се упражнява към България. Колегите от Румъния ни подкрепят също. Ние искаме твърдо да заявим позицията си пред Брюксел, че това ще унищожи сектора, както на България, така и на Румъния.“

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

С регламента се дава възможност определени селскостопански продукти да влизат в ЕС безмитно, което на практика трябваше да бъде транзитен коридор за произведена продукция на украинските колеги за нуждаещите се страни. За огромно съжаление тези транзитни коридори не се случиха и тази стока стои в ЕС, натиска пазара и на практика унищожава земеделието на една част от ЕС.

Най-големият внос от Украйна е на слънчогледово семе, около 1 млн. към февруари, което представлява 50% от българското производство, посочи Жекова.

Тя отбеляза, че българските производители няма как да влияят на цените за крайния потребител, защото цените на стоките са борсови.

По думите на Жекова българският производител на спекулира с продукцията, която има, а търси начин да покрие разходите, които е вложил в производството.

„Българският земеделски производител продава на части своята продукция, за да може по някакъв начин да регулира високата инфлация в сектора, която е над 40%“, допълни тя. Това че зърнарите са едни от най-субсидираните земеделски производители е мит, категорична е Жекова.

Българското зърнопроизводство получава най-големият финансов ресурс, но не защото е най-субсидирано, а защото обработване над 33 млн. декара обработваема земя. Това прави обема на субсидиите. Българският зърнопроизводител получава базова субсидия от 20 лв. на декар. Оттам ако изпълни изисквания по озеленяване, което струва финансов ресурс, получават допълнително финансиране от 13 лева.

В България към момента в складове на българските зърнопроизводители има 3.5 милиона тона стока, коментира Жекова.

„За огромно съжаление липсва търговия и няма интерес от страна на мултинационалите за купуване на българска стока, защото те са хвърлили огромни усилия за закупуването на украинска стока“, отбеляза още тя.

Жекова посочи, че подготвяните за днес и в следващите два дни блокади по границите няма да засягат гражданите, пътуващи с лични автомобили, само и единствено камионите, които пренасят селскостопанска продукция.

Протестните действия са подкрепени и от румънските зърнопроизводители.

Целия разговор вижте във видеото.