България

Зърнопроизводителите ще блокират граници заради вноса от Украйна

От Ивана Арсова Ивана Арсова Редактор
Protest Urnoproizvoditeli BGNES Снимка: БГНЕС архив

Зърнопроизводители ще блокират граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам на 29, 31 и 31 март. Причината - влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна. Решението за ефективен протест е взето днес на заседание на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост, посочват от асоциацията. Сред причините за своето недоволство те изтъкват липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Притеснението на производителите идва и от пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция, казват още от НАЗ.

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане – да се наложи вето на свободния внос на продукция от Украйна.