АвтоФест

Auto Fest, 14.04.2023: Тест на BMW Z4 и M3 Touring и премиера на Range Rover SV

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор

BMW отдавна не разчита на Джеймс Бонд за промотиране на роудстъра в гамата. Z4 смени Z3, премина през вариант с твърд покрив и новото трето поколение използва мек. През 2022 автомобилът бе обновен, а сега имаме възможност за го тестваме в красивата природа на Блед, Словения. При това със свален покрив при температура от 8 до 4 градуса в най-високите части на планината. Дали ни е студено, определено не е сауна в купето, но с подгряване на седалките и силно парно спокойно ще се насладите на свежия въздух дори в сянката, а на слънцето дори не е необходимо принудителното обдухване.

Фейслифтът е модернизиран, има нови дизайнерски акценти в екстериора, по-богатото серийно оборудване и нови опции. Производството остава в Грац в Австрия от партньора Magna Steyr.

Тестовата ни версия е BMW Z4 M40i, формите са запазени от предходното поколение, има издължен преден капак и плавни линии. Нови са големите въздушни отвори, LED фаровете с вертикално разположени светлини са с модифицирана форма. Пакетът M Sport има М въздухозаборници от три части в предната броня, характерна линия на страничните прагове и задна броня с по-спортен вид. Страничните отвори насочват въздушната струя към въздушните завеси, за да намалят завихрянията около калниците. Акценти още са големите Air Breather-и зад арките на предните колела, спойлерът, интегриран в капака на багажника, тесните, L-образни задни светлини и интересен дифузор. Мекият покрив на роудстъра е с електрическо задвижване и може да се отваря и затваря за 10 секунди с натискане на бутон, дори при шофиране със скорост до 50 км/ч.

В салона BMW Z4 има спортни седалки с интегрирани подглавници, M40i серийно е с вътрешно осветление и М лайсни на праговете. 

3-литровият двигател с мощност 340 к.с. и въртящ момент от 500 Нм ускорява за 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч. Това не е най-бързата кола, която сме карали, но е една от най-забавните. Използва се 8-степенна трансмисия Steptronic Sport с планки на волана, има функция Launch Control и почти перфектно балансираното шаси с 50:50 разпределение на теглото между осите. Така в завоите сте като залепен, шофьорската позиция е останала ниска, определено автомобилът е за тези, които харесват да карат бързо.

Ситуацията се променя особено, когато преминете на режим спорт. Моторът и кутията се изострят, гърнето започва да готви пуканки, но вече заради еко нормите децибелите не са същите като в първото поколение. Шасито става много твърдо и забавно за каране. Това е една от малкото останали коли със задно предаване на BMW.

Което ни води към следващия модел от теста ни в Словения. Първото в историята BMW M3 Туринг. След 50-години история на М отдела група инженери са убедени, че компанията е в състояние да направи чудесно комби и затова създават колата за вътрешно ползване. Резултатът е убедителен и бордът на директорите дава зелена светлина за сериен проект. Така се ражда мечтата на поколения, които досега имаха за избор само Audi и Mercedes. Но за разлика от RS4 Avant и C63 AMG Estate, М3 не използва за база дизайна на седана Серия 3, а на седана М3, който е идентичен отпред с купето М4. Ако имате носталгия към по-малките бъбреци, но все пак искате бързо комби BMW, има и В3 от Alpina.

Но... в него няма могъщия звук от редовия шестцилиндров двигател, специално за М колите, с 510 к.с., както и характерна М генерация с 4 накрайника. Разположени са в голям дифузьор и когато погледнете колата отзад, трудно бихте я определили като семеен автомобил, а не спортист за писта. Но всъщност това е била целта на М3.

Комбито се предлага само като BMW M3 Competition Туринг с M xDrive, а производството е поверено на завода в Мюнхен. Екстериорният дизайн има множество М елементи, крила, въздушни отвори. Радикално новата задна част е със стопове, които използват идентичността от представените наскоро ХМ и Х1. Формата захапва задната врата. Покривът е серийно в гланцирано черен цвят, независимо от избрания основен цвят. Също в гланц са дъгите на покрива и спойлера на покрива. Предлага се и M Carbon екстериорен пакет.

Салонът е познат от М3 и М4, както всички актуални модели на компанията. Серийно се предлага извития дисплей, който го има и в Z4. Напълно дигиталната комбинация от индикатори се състои от 12,3-инчов информационен дисплей и контролен дисплей с диагонал 14,9 инча, които са разположени под общо, извито към вас стъкло. Тестовата ни кола има и опционен BMW Head-Up дисплей, който е със специфична за М графика. Седалките не са карбоновите от М3 и М4, но все пак спортни с добра опора. Имат и функция подгряване, както и кожена тапицерия Merino. Така любимото ни корито от карбонов полимер се предлага като опция.

Отзад има три пълноценни места за седене, облегалката се свива в съотношение 40 : 20 : 40. Обемът на багажника е от 500 до 1510 литра. Задното стъкло може да се отваря отделно.

Стартирате мотора от бутона на конзолата, следва лека кашлица от ауспусите, която преминава в симфония. Максималният въртящ момент е 650 Нм, имате по традиция два червени бутона на волана за бърз достъп до избрани настройки за окачването, волана, мотора, скоростната кутия и ауспусите. От отделно меню е задвижването – 4х4 или задно. Двигателят е база за този в новия състезателен автомобил BMW M4 GT3, затова е и специално подсилен. Охладителната система и омасляването са подготвени за високи температури и много газ, както надлъжни и странични ускорения. М изпускателната система с клапи с електрическо управление ви забавлява при рязко отпускане на газта, големите карбонови планки на волана са пристрастяващи, особено когато сте в тунел. Трансмисията е осемстепенна M Steptronic с Drivelogic, има три мапа за превключване. M xDrive задвижването има Активен М диференциал отзад и както при 4-вратата версия, купето и кабриолета, които карахме също на писта, върши чудесна работа. На обикновен път винаги с 4х4 сте по-бърз. Фокусът е върху задните колела и при нужда се прехвърля повече тяга отпред. Толкова сте изумен от способността на комбито да държи завоя, че продължавате да натискате и лесно можете да изгубите шофьорската си книжка.

Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е само за 3,6 сек, до 200 км/ч за 12,9 сек, което го пради адски бърза семейна кола. С M Driver’s Package максималната скорост скача на 280 км/ч, а ако е мокро или снежно и желаете да се забавлявате, освен стандартно 4х4 и спортно 4х4 има само задно. Можете да го активирате само при спряна система за стабилност DSC. Да, тогава е най-забавно и също печелите най-много точки и купи на дрифт анализатора. В режим за задно предаване M Traction Control-ът има цели 10-степени на намеса, колкото в McLaren 720S.

Окачването е перфектно балансирано, дори на трак поема неравности и в същото време шасито не иска да ви изхвърли. Адаптивните М амортисьори с електронно управление са поредното доказателство, че може да имате семейна суперкола. Както при купето и седана, гумите са 19 инча отпред и 20 инча отзад, ноухау от моторните спортове.

Най-забавният режим трак се активира при спрял автомобил, дори трябва да потвърдите. Дисплеят се гаси, за да сте фокусиран единствено в завоите.

Определено М3 комби има същите съставки като купето и седана, а в добавка получавате огромен багажник.

Но ако искате нещо наистина ексклузивно за семейна кола и парите нямат значение, BMW има за вас ХМ. Базовата цена започва от диапазона на 330 000 лв., но за разлика от другите модели на компанията тук няма дълъг списък в конфигуратора за кликане и повечето екстри се предлагат серийно. Разглеждаме колата в статично положение и се надяваме скоро когато дойде в България да я караме и да разкажем впечатленията си от динамиката.

В спряло положение обаче автомобилът е също толкова внушителен. Странен отначало, но постепенно свиквате. Определено на живо формите изглеждат по-добре. Лайсните с ромбовидни елементи и декорацията на дръжките отварят дизайна.

Едва ли сте очаквали еманацията на половинвековната история на BMW M да бъде не хиперкола над i8, а плъг-ин SUV. Но това ясно показва посоката, в която отива компанията. Това е първият изцяло М автомобил след М1. И както него има две емблеми на задния капак. XM се произвежда в завода в САЩ и BMW не крие, че най-важните пазари са САЩ, Китай и Азия. Затова, ако не можете да преглътнете дизайна, други зад океана и в многомилионен град в Китай ще му се наслаждават.

Интериорът има луксозна M Lounge отзад с красиви възглавнички. А таванът използва същите ромбовидни елементи като отвън. Има осветление от 100 LED модула. Таблото е с изключително красива кожа, но по вратите липсват кристалните бутони като в IX.

Хибридното задвижване има 653 к.с. Само V8 мотора осигурява 489 к.с. Системният въртящ момент е 800 Нм. Разполагате с три режима на шофиране и четири задвижвани колела. Ускорението на BMW XM от 0 до 100 км/ч е 4,3 сек, доста над М3 туринг, но пък има един тон отгоре. Тук интересни са четирите ауспуха отзад, разположени в двойки един над друг. Пробегът само на електричество е от 82 до 88 км, така че това е и първата М кола, която може да карате само на ток. С уговорката, че ще е до 140 км/ч. Литиево-йонната батерия е с големина 25,7 кВтч, което реално е колкото предходното поколение Nissan Leaf. BMW XM позволява зареждане с променлив ток с мощност до 7,4 кВт.

През есента идва и BMW XM LABEL RED, който ще е с  748 к.с. и 1000 Нм.

Не сте впечатлени от кола с маса 3 тона? Ето нещо малко повече олд скул. М2 остава на задно предаване и като опция с малко доплащане има 6-степенна механика. Радост за пуристите, макар, че вероятно точно те няма да харесат новия дизайн на модела. Разглеждаме го също статично.

Колесната база е със 110 мм по-съка, дължината с 214 мм под М4 купе. Широчината и следата са увеличени. Предната броня изглежда като тунинг, а не заводско решение, отзад стоповете са типично М2. Има характерен висок ръб на спойлера на капака на багажника. Като опция се предлага М карбонов покрив, с който теглото на автомобила се понижава с около 6 кг.

Трилитровият агрегат е 6-цилиндров, но се различава с няколко дребни детайла от този в M3 и M4. Мощността му е 460 к.с., което с 90 к.с. повече от предшественика. Максималният въртящ момент от 550 Нм е на разположение между 2 650 и 5 870 об/мин.

Отвътре има спортен кокпит и извития дисплей, а седалките са любимите ни карбонови тип корито. И тук има M Traction Control, заедно с M Drift анализатор и M Laptimer. Определено с огромно нетърпение очакваме да караме тази кола, не само по обикновен път, но и на писта.

 

Range Rover SV

 

Един от най-луксозните SUV автомобили на планетата – новия Range Rover SV направи своята премиера в България. Двата екземпляра, които виждате на снимките са на обща стойност над 1 млн. лв. и вече са продадени, както още 8 бройки.

Range Rover SV се отличава с внимателно изработени персонализирани детайли, които демонстрират и допълват модернистичния дизайн на модела. Ексклузивният вид на предната броня и решетката с пет ленти характеризират новия флагмански модел, като долният отвор включва пет прецизно изпълнени метални остриета с пълна ширина. Изящните материали, избрани за неописуемото чувство за допир на притежателите на автомобила, включват гладка керамика, устойчива дървесина и блестящи метали, подчертавайки страстта на Special Vehicle Operations към качество и безкомпромисно внимание към детайла.

Range Rover SV е първият от Special Vehicle Operations, който носи новия керамичен кръг, който представлява дизайнерската и инженерна страст на екипа за модерен лукс, производителност и възможности. С това се въвежда опростено име на модела ‘SV’, което ще идентифицира всички нови автомобили от семейството на Land Rover и Special Vehicle Operations в бъдеще. Гладката керамика е също включена вътре, което придава на скоростния лост, Terrain Response и контролите на силата на звука елегантно усещане за деликатно докосване.

Експертната изработка на Special Vehicle Operations се простира до вътрешните дървени фурнири, включително опционалната мозаечна украса на централната конзола. Изработен от FSC-сертифицирано венге, прецизно подреденият фурнир включва стотици ръчно положени лазерно изрязани парчета, най-малкият от които е с размери само 6 мм на 8 мм. За автомобилите с дълго междуосие, специфицирани с четириместния SV Signature Suite, инкрустацията се простира от предната част на купето, чак до вратата на хладилника отзад, преминавайки през централната конзола на всички хоризонтални повърхности, включително електрически разгъваемата клубна маса.