Политика

Асен Агов: За първи път в България депутати напускат парламентарна група по морални съображения

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 185640

В продължение на 19 години в парламента съм видял много отцепвания от групи. Но в повечето случаи това е било свързано или с неудовлетворени искания, обикновено финансови, или пък някакви други за назначения, които пак опират до финанси, или пък неразбирателство по други причини. А това, което се случи днес и преди няколко дни с другите петима души от „Има такъв народ“, създава една чисто нова ситуация. Те напускат по морални съображения. Това става за първи път в България. И би трябвало да бъде приветствано. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime журналистът и бивш политик Асен Агов.

„От тази гледна точка не съм никак съгласен с президента Радев, който поставя всички на едно равнище. Не може да открои доброто от злото“, смята Агов.

Той посочи още, че няма доказателства за купуване на депутати и според него това е погрешна позиция.

„Такава беше позицията му (на президента Радев – бел. ред.) и спрямо руската агресия към Украйна – пак не отдели доброто от злото. Защото има жертви и агресори. В случая агресорът е ИТН (ако трябва да направим този паралел), агресорът са и другите“, припомни журналистът.

 

Смятам също така, че беше направена огромна грешка с вчерашното отстраняване на председателя на парламента. Грешка от страна на агресорите. Те се самозастреляха в коленете. Защото този човек за няколко часа се превърна в един голям и бъдещ български политик. Изведнъж видяхме образа на ненужната жертва – така, както са ненужни цивилните жертви в Украйна.

Асен Агов

„Затова президентът трябва много внимателно да си мери думите. И ако той се върне към антикорупционния си патос от протестите през 2020 година, България ще спечели. А не да бъде съдник на всички политици, освен него“, категоричен е Асен Агов.

Той не се нае да прогнозира какво ще се случи с вота на недоверие, тъй като не може да предположи „колцина още от ИТН ще напуснат“.

Цялото интервю вижте във видеото: