Euronews Сега

Кирил Симеонов се отцепи от ИТН

От Euronews България Euronews България
Screenshot 2022 06 17 132544

Още един отцепил се от „Има такъв народ“. Депутатът Кирил Симеонов обяви от парламентарната трибуна, че напуска парламентарната група. Той заяви, че се срамува, че вчера е гласувал заедно с ГЕРБ и ДПС. Решението му беше посрещнато с бурни аплодисменти от депутатите от останалите партии в управляващата коалиция. Георги Карамфилов с подробностите.

Когато влязох, аз в политиката съм влязъл абсолютно на меритократичен принцип , без да имам родители партийци, без някой да ме подкрепя, без бизнесмени зад мене, без нищо. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме пита за какво си тука, за какво се бориш, аз му казах: тук съм, за да се борим срещу системата, срещу статуквото. Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо. 

Кирил Симеонов - трибуна

Да, напускам групата на ИТН. Г-н Каримански за мен е прекрасен човек. Аз говорих с него, той ми каза „послушай сърцето си“ и аз послушах сърцето си. Това нещо, което се случи вчера беше последната капка, то е натрупване, натрупване, аз в крайна сметка съм лоялен човек, поел съм отговорност пред много хора и не е толкова лесно да се вземе такова решение, повярвайте ми. Няма абсолютно никакъв натиск върху мене, разберете, това е мое лично мнение, аз не съм се записал да гласувам с ГЕРБ и с ДПС и да ги подкрепям. Това са много грозни ситуации, никакви пари не съм получавал, никакви обещания, нищо, няма такова нещо.

Кирил Симеонов - кулоари

Застанахме тук мълчаливо в подкрепа на народния представител Кирил Симеонов, който в момента е в стаята на парламентарната група на ИТН и само може да си представяме какво се случва с него, след като той заяви своята воля да не участва в гласувания в подкрепа на системата, цитирам неговите думи от парламентарната трибуна.

Антон Тонев, ПП

Никой не ме е заплашвал.

Кирил Симеонов, депутат

Първо, нашата група си остава стабилна. Ние сме ИТН и сме такива каквито сме. Второ - Кирил днес това, което направи е негово право. Той си остава наш приятел, независимо какво реши да прави от тук нататък след днешното му изявление. Така го е усетил, така го е почувствал, той е свободен човек, може да каже каквото си иска. 

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН

Кирил Симеонов е наш приятел, аз вярвам в него и вярвам, че той ще остане в нашата парламентарна група. Натискът е огромне върху колегите, затова беше това настояване за по-бързо гледане на вота на недоверие, защото натискът върху колегите наистина е неистов. Действа се върху психиката, включително разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу г-н Каримански. Да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас, явно търсят неща, с които да държат хората. Обидно е, грозно е, недостойно е и аз искам да попитам коя е мафията, ако ние сме мафията, защо излязохме от властта, защо излязохме от коалицията? Защо не ни изгони тя, ами чакаше ние да си тръгнем? 

Ива Митева, депутат от ИТН