Политика

Светлин Тачев: „Всичко е в ръцете на депутатите от ИТН“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 174659

Всичко е в ръцете на депутатите от „Има такъв народ“. Вижда се, че „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ са твърди в стремежа си да свалят правителството. От това как ще гласуват депутатите от парламентарната група на ИТН, зависи дали ще има правителство или няма да има. Това каза в студиото на Euronews PrimeTime социологът Светлин Тачев от агенция „Галъп“.

Според него „генералната репетиция“ е била ясна – опозиционните групи са гледали да се преброят имат ли сили да свалят председателя на Народното събрание, за да имат възможност да направят същото при един вот на недоверие. Това беше символна акция, убеден е Тачев.

Анализатори говорят, че се подготвя нова коалиция, но според него това е по-скоро ситуационно, временно мнозинство, което върви с негативна насока - да свали управлението, но то няма градивна функция. От една страна, там са събрани политически формации, които по никакъв начин няма как да се обединят, смята социологът. Отделно, партия „Възраждане“ би загубила много, ако се коалира с останалите три формации, допълни той.

Цялото интервю вижте във видеото: