Euronews Primetime

ЕК: Да се даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна и Молдова

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 180407

Еврокомисията препоръчва на Съвета на Евросъюза да даде статут на кандидат-член на Украйна и Молдова. Това съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен. За Грузия Комисията препоръчва даването на европейска перспектива, след което да бъдат оценени реформите, които да изпълни, преди да ѝ бъде даден такъв статут. Северна Македония и Албания трябва също да започнат преговори за присъединяване към Блока и не трябва повече да чакаме заради българските вътрешнополитически причини. Това заяви еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на Евросъюза Оливер Вархей в Брюксел.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС.

Комисията препоръчва също Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут.

Преди Русия да започне войната, Украйна е прилагала 70% от европейското законодателство и е изпълнявала 80% от препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. Фон дер Лайен добави, че е необходимо Украйна да предприеме още стъпки за върховенството на правото и да прилага закона срещу олигарсите.

 

Комисията препоръчва на Съвета, първо, да даде на Украйна европейска перспектива, и второ, да ѝ даде статут на страна кандидатка. Това, разбира се, става при условие, че страната ще извърши редица допълнителни важни реформи. А всички знаем, че украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Искаме те да изживеят заедно с нас европейската мечта.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Украйна подаде молба за статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 28 февруари - пет дни след началото на руската инвазия. На 3 март същата стъпка едновременно предприеха Грузия и Молдова. 
Макар и значителна стъпка, становището на комисията трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те държави членки на ЕС на срещата на върха на лидерите, която ще се проведе следващия четвъртък и петък на 23 и 24 юни.


Някои държави обаче, включително Дания, Нидерландия и Португалия, изразиха опасения относно този ход и не се очаква дискусиите да бъдат леки.


По повод другите страни, които очакват да започнат преговори за присъединяване към ЕС, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призна, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица. Изглежда вътрешната политика надделява и това е в ущърб на ЕС, е оценката му за събитията у нас. Той коментира и разпространяваните неофициално предложения на Париж за изход от спора между София и Скопие.

Не ми е известно да има някаква рамка за преговори за Северна Македония, Единственото, което знам, е пълната безизходица в София. Не съм особено доволен от това - всеки втори вторник от месеца пътувах до България, без това да доведе до някакъв резултат. Изглежда, че вътрешната политика е в състояние да постави на първо място доверието в Европейския съюз. Така че на този етап не мисля, че можем да говорим за някаква преговорна рамка.  

Оливер Вархей, европейски комисар по въпросите на разширяването на ЕС

Присъждането на статут на кандидат открива възможността за начало на предприсъединителни преговори. Преди тях ЕС и държавата кандидат трябва да се споразумеят върху преговорната рамка и европейските страни единодушно да определят датата за начало на преговорите. Началото на преговорите е отделен въпрос, който днес не е на дневен ред, уточни еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.