Свят

ООН за Мариупол: Най-смъртоносното място в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 17 160028

Мариупол е най-смъртоносното място в Украйна от началото на войната. Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека. По данни на организацията в пристанищния град са загинали 1 348 цивилни, включително 70 деца. Според ООН обаче реалният брой на цивилните жертви вероятно е много по-голям.

 

Между февруари и края на април Мариупол може бил най-смъртоносното място в Украйна. С тези думи върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет описа ситуацията в украинския пристанищен град, който сега е под руска окупация. 

 

Към днешна дата Върховният комисариат на ООН по правата на човека може да потвърди 1348 цивилни смъртни случая в сраженията в Мариупол, включително 70 деца. Тези смъртни случаи са причинени от въздушни удари, танкови и артилерийски обстрели и по време на улични боеве. Реалният брой цивилни жертви вероятно е с хиляди повече.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека

Експертите на ООН, които заради въпроса за сигурността нямаха достъп до Мариупол, са разговаряли с хора, избягали от града. Анализирали са и сателитни снимки.

 

Много хора са били убити при обстрел, други - изгорени или задушени при пожари, които нямаше как да бъдат потушени, защото пожарна служба нямаше. Заради липсата на питейна вода, хората често трябваше да предприемат дълги и опасни пътувания до кладенци или открити водни резервоари, за да имат вода. Други бяха принудени да топят снега... или да пият вода, добита от автомобили или друго оборудване.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека

След три месеца тежки битки Русия вече контролира Мариупол. Според Бачелет условията в града остават тежки. Жителите имат ограничен достъп до медицински грижи и други основни услуги. Хората не могат нито да си тръгнат, нито да се върнат свободно в града. Бачелет заяви, че зверствата срещу цивилни ще оставят незаличима следа върху бъдещите поколения.