Добро Утро, Европа

Инвеститор в България: Възможностите за бизнес тук са огромни

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България е страна с много динамично развитие и икономика и възможностите за инвестиции са огромни. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ предприемачът и инвеститор Макс Гурвиц. Една от тези възможности е в сферата на високите технологии, а страната има огромен ресурс от гледна точка на инженерство, компютърни и информационни технологии. В хранително-вкусовия сектор също има огромен потенциал, смята експертът.

Абсолютно възможно е до 10 или 20 години България да е разпознаваема на световния пазар с хубава и здравословна храна, както е Гърция. Все пак тук е родината на киселото мляко, хубавото българско вино също е доста разпознаваемо

Макс Гурвиц, предприемач и инвеститор

Годините на политическа криза се отразяват и на икономическата среда и бизнеса, заяви Макс Гурвиц. Сред големите теми, по които трябва да се работи, са влизането на страната в еврозоната и в Шенгенското пространство. Гурвиц изрази надежда за това скоро да има редовно правителство и то да се погрижи и за изразяване на позициите на България на световните финансови пазари. Политиците трябва да заложат и на това да има силен „държавен бранд“, който да промотира страната като инвестиционна дестинация.

Едно от големите стратегически предизвикателства пред България е да се намери решение с липсата на кадри в много сектори, убеден е Гурвиц.

Цялото интервю вижте във видеото.