Икономика

Кредитен експерт: Банките вдигат таксите заради скъпоструващите им инвестиции

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Със сигурност БНБ следва тенденциите и указанията на ЕЦБ и също повишава лихвените нива. Основните банки кредитодатели в България ценообразуват кредитите си върху референтен лихвен процент, който се базира на цената по депозити на домакинствата, което означава, че имаме много пряка връзка между лихвите на депозитите и цената на кредитите.“

Това коментира за Euronews Bulgaria Екатерина Кирилова – директор „Клонова мрежа“ и „Продажби“ в една от най-големите банки у нас.

По нейните думи банките поддържат нулеви или близки до нула лихви на депозитите съвсем съзнателно – първо, защото пазарът е много ликвиден и второ, защото поддържат по този начин и лихвите по кредите ниски.

Стъпка по стъпка, малко по малко се вдигат и цените на новоотпуснатите кредити, което идва от надбавката, която леко се покачва.

„България в момента цените на кредитите са най-ниски от цяла Европа. Към моментна условията за теглене на кредит са изгодни, защото референтният лихвен процент е нисък“, коментира още Кирилова.

„Очаквахме спад и охлаждане, но от началото на годината виждаме точно обратната тенденция. Сравнявайки със същия период на миналата година, можем да кажем, че наблюдаваме леки ръстове при потребителското и ипотечно кредитиране“, отбеляза банковият експерт и добави, че при бизнес кредитирането има сериозен интерес.

Кирилова коментира и покачването на таксите на банките.

„В последните години обслужването в банките като цени изостава доста от ръста на цените извън банките. Банките вдигат цените на услугите, свързани с обслужването на парите в кеш – теглене от банкомат, теглене и вноска на каса, защото това е много скъпоструващо удоволствие и банките инвестират страшно много в сигурност и обслужване на кеша“, посочи банковият експерт.

Целия разговор вижте във видеото.