Икономика

Юлиан Войнов, икономист: Инфлация се бори с намаляване на потреблението, не с покачване на доходите

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„На годишна база увеличението на инфлацията е сериозно. Тя започна да спада, но сега пак се покачва. Въпросът е защо тя остана на това високо ниво. В България имахме дълго време мораториум върху енергийните цени, имахме бонуси за цените на бензина, и все пак цените в България остават над средните за ЕС.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ икономическият анализатор Юлиан Войнов. По неговите думи причината може би е свързана с недостатъчна ангажираност на държавните институции и картелни споразумения.

„Във Франция например таванът на цените е доброволен – това, което правителството там се споразумя с веригите. Слагането на таван по принцип е безсмислено, защото това задържа цените и кара хората да продават под себестойност“, добави Войнов.

Инфлация се бори с намаляване на потреблението. Ако ние се опитваме да увеличаваме доходите заедно с инфлацията, това води до все по-голямо увеличение на цените. В момент на кризи, както се намираме в момента, просто трябва да се подпомагат най-бедните.

„МВФ казва, че цените трябва да растат на икономически принцип, но правителствата трябва да подпомагат най-бедните. В България обаче това не се случва“, отбеляза Войнов.

„Не трябва да се правят кратки акции, които временно да довеждат до задържане на цените, това трябва да се случва трайно от държавните институции по веригите магазини“, коментира още икономическият анализатор.

„Аз лично очаквам цените да не продължават да се увеличават с темпа, както досега. Правителството трябва да направи всичко възможно да намали натиска от потребителите. Така и инфлацията ще започне да се понижава“, каза Войнов.

„Войната ще има сериозен отзвук в следващите години за икономиката на света, не само в Европа. Ще има сериозни последствия и ние вече ги усещаме. За съжаление това е пазарът, няма гаранция, че този който е там ще печели. Това е рисково начинание. Тези, които са по-гъвкави и предложат по-добро решение ще се справят“, посочи икономическият анализатор.

Целия разговор вижте във видеото.