Европа

Аптеки в Англия затварят заради фиксирани цени и високата инфлация

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Аптеките в Обединеното кралство твърдят, че фиксираните цени и високата инфлация в сектора, принуждават собствениците им да затварят. Втората по големина верига аптеки във Великобритания обяви, че затваря над 200 филиала, разположени в супермаркети, заради влошените пазарни условия.

Според Асоциацията на независимите многопрофилни аптеки, която твърди, че между 2015 и 2022 г. в Обединеното кралство са затворени 800 аптеки, това не е тенденция само от последните години. Тя очаква, че още 600 ще затворят само тази година. Глобалният натиск върху доставките, засилен от пандемията, увеличава разходите за инфлация и прави бизнеса по-малко печеливш.

През януари втората по големина верига в Обединеното кралство, обяви, че ще затвори 237 обекта, които управляваше в супермаркетите.

През 2020 г. моята аптека реализира първата в историята си загуба, което за аптека, второ поколение, създадена през 1985 г., е наистина тревожно. Нямаме заеми и бизнес задължения. Прогнозата ми сега показва, че през следващите 2-3 години ще имам непрекъснати загуби, ако нещо не се промени. Ако правителството не направи нещо драстично, за да увеличи финансирането ни, ще фалираме.

Амиш Пател, фармацевт

По-рано тази година глобално проучване на анализаторите на индустрията GlobalData установи, че през 2023 г. се очаква по-голям натиск от страна на регулаторните органи, които са наясно с конкурентните цени на лекарствата.

От Асоциацията на независимите многопрофилни аптеки, предупреждават, че най-уязвимите ще бъдат най-засегнати от закриването на обществените аптеки.

 

Ако местната ви аптека затвори, няма да можете да получите достъпната услуга, така че ще трябва да пътувате по-далеч. Това може да окаже по-голям натиск върху здравната система, ако не се направи нищо по въпроса. Иначе ще пострадат предимно възрастните и уязвимите хора, както и тези, които се намират в отдалечените райони.

Лейла Ханбек, главен изпълнителен директор, Асоциация на независимите аптеки

Затварянето на аптеки може да означава, че пациентите ще разчитат повече на услугите на личните лекари или на звената за спешна помощ в и без това претоварените болници.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство заявява, че правителството подкрепя обществените аптеки с 2,6 милиона британски лири всяка година.