Европа

Нови стачки в жп сектора ще блокират транспорта в Англия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ръководителят на най-големия профсъюз на транспортните работници в Обединеното кралство обвини правителството, че пряко блокира преговорите по споровете със синдикатите. Те обявиха 8 дни стачки в железопътния транспорт.

Мик Линч, генерален секретар на профсъюза на железничарите, морските и транспортните работници, заяви, че непрекъснатите стачни действия ще продължат повече от четири седмици и обвини Network Rail, че не е направила по-добро предложение за заплащането и условията на труд на работниците.

Ще предприемем непрекъснати стачни действия в продължение на повече от четири седмици. Въпреки всички усилия, положени от нашите преговарящи, вече е ясно, че правителството пряко се намесва в опитите ни да постигнем споразумение. Профсъюзът добросъвестно преустанови предишните стачни действия, за да даде възможност за интензивни преговори за разрешаване на спора.

Мик Линч, генерален секретар на профсъюза на железничарите, моряците и транспортните работници

Network Rail не успя да направи по-добро предложение за работните места, заплащането и условията за защита на служителите през последните две седмици на преговори.

От синдиката допълниха, че правомощията за постигане на решение са на държавния секретар Марк Харпър, който досега не е имал намерение да блокира всяка сделка, постигната между железопътните власти и профсъюза.

Предстоящата серия от стачни действия ще има за цел да изпрати "ясно послание" за нуждите на работниците от по-добро заплащане и условия.

Работниците в транспортния сектор се нуждаят от увеличение на заплатите и синдикатите ще подкрепят и всички останали работници в страната в техните кампании и действия.