Европа

Сблъсъци и арести на стачката в Гърция

От Euronews България Euronews България

Сблъсъци и задържани по време на 24-часовата стачка в Гърция срещу поскъпването на живота. Съобщава се за около 30 000 участници в протестите  в Атина и Солун. 

Младежи с качулки са хвърлили запалителни бомби по полицията, която е отвърнала със сълзотворен газ. Запалителни бомби бяха  хвърлени и по кола пред Министерството на финансите в  гръцката столица, а с червена боя беше напръскан входът на  гръцката централна банка. Броят на хората, които излязоха по улиците на Гърция в знак на недоволство бяха двойно повече от  последната обща стачка в страната, която се проведе  през април. Протестът парализира транспорта в страната. До 9 часа тази сутрин пристанищата са затворени,  корабите остават на котва. Не се движат влакове, градските автобуси и метрото. Вчера бе съобщено за анулиране на вътрешни и международни полети на основните гръцки авиокомпании и промени в графика. 

Исканията са за увеличение на заплатите. Правителството на премиера Кириакос Мицотакис обяви пакет от мерки в размер на 5,5 милиарда евро, който включва субсидия от 250 евро за над 2 милиона уязвими граждани през декември и увеличение на помощите за студентски жилища.