Европа

Стачки в Гърция и Белгия: Работници протестират срещу високите разходи за живот

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Stachki Greece 3 AP Снимка: AP

Изтощени от поскъпването и ниските заплати, гърците не отидоха на работа в сряда. 24-часовата стачка, организирана от синдикатите в частния и обществения сектор, засегна транспорта, училищата и администрацията. Не се движеха метрото, автобусите, тролейбусите, фериботите.

Журналистите също не отидоха на работните си места, а по телевизиите бяха излъчени само репортажи от хода на стачката. Ръководителите на полети също се присъединиха към протестните действия, което доведе до отмяна на редица полети.

Хиляди хора се включиха в демонстрация в Атина срещу социалната политика на правителството на Кириакос Мицотакис.

Кратки сблъсъци избухнаха между малки групи демонстранти и полицията в края на шествията в Атина и Солун. И на двете места протестиращите хвърляха коктейли „Молотов“ и камъни по служителите на реда, които отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати.

Гърците плащат един от най-високите данъци върху добавената стойност в Европа. А при инфлация от 12% минималната работна заплата е 713 евро.

Работниците в Белгия искат да се въведе таван на цената на електроенергията и да се гарантира марж на нарастване на заплатите, така че да не бъде засегната покупателната способност на гражданите.

Това е демонстрация за покупателна способност, за заплати, социални помощи, всичко, което днес е блокирано. Живеем в кризисна ситуация. Кризите се трупат една след друга и имат шоков ефект. Дори по-богатите минават през високите сметки за електричество.

Ерик Байсенс, директор на синдикат FGTB

Само една линия на метрото работеше в Брюксел, а 55% от полетите бяха отменени. Летище Шарлероа е напълно затворено. Персоналът на болниците също се присъедини към стачката, обслужваха се само спешните случаи.