Европа

Бездомните в Англия са над 270 хиляди, сочи проучване

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Нови данни на британската организация Shelter разкриват нарастващите мащаби на бездомността в Англия - според проучването повече от 100 000 деца живеят в неподходящи временни жилища. Благотворителното сдружение предупреждава, че повишаването на наемите задълбочава проблема. 

Аиша Рахим и 17-годишната ѝ дъщеря живеят на дюшеци в малкия едностаен апартамент на майка ѝ.

Миналата година те били изгонени от дома им в лондонския квартал Нюхам, и получили временно жилище. Но след като имотът им е бил наводнен, двете били принудени да се преместят отново.

Аиша разказва, че ситуацията я е довела до самоубийствени мисли. 

 

Миналата година направих опит за самоубийство, но нещо ме спря. Майка ми и дъщеря ми бяха тук по това време и те... съжалявам, просто е много разстройващо.

Аиша 

Според проучване най-малко 271 000 души са бездомни в Англия през всяка една нощ на миналата година, и се очаква броят им да нарасне през 2023 година. 

Цифрата се равнява на един на 208 души, а почти половината от тези хора, цели 123 000, са били деца според проучването на организацията Shelter.

От всички бездомни в страната около 250 000 - предимно семейства, са настанени във временни жилища.

Най-висок е делът на бездомните в Лондон - около един на 58 души. Но проблемът е очевиден и тук, в Манчестър, където има повече от 350 бездомни деца.

На една от улиците е Анди, който казва, че хората му дават храна за вкъщи, но му се налага да проси, за да получи пари и остане в хостел през студените нощи. 

 

Отчаяно трябва да печеля пари, за да имам покрив над главата си, аз съм на 53 да спя навън, мога да умра.

Анди

Проучването обхваща хора, настанени във временни жилища, общежития и на улицата.

Главният изпълнителен директор на Shelter Поли Нийт казва, че високите нива на бездомност се дължат на високите разходи за живот.

 

Наемите се покачват рязко, жилищните помощи не са в крак с наемите, защото са замразени, хората просто не могат да си позволят да плащат наема. Ако не можете да си позволите да плащате наема, в крайна сметка ще бъдете изгонени, а след това, ако станете бездомни, няма къде да бъдете настанени поради провал в продължения на десетилетия да се построят достатъчно социални жилища.

Поли Нийт

Според правителството на Обединеното кралство тази година на общините в Англия са отпуснати 366 милиона британски лири, за да се предотврати наложителното изгонване на хора в затруднено положение и да им се осигурят временни жилища.