Добро Утро, Европа

Даниела Бобева: Част от политическите сили са лицемерни за влизането на България в еврозоната

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ако не се приеме нов бюджет, подкрепен от редовно правителство, ще бъде пагубно за реформите, от които има нужда страната ни.

Това заяви финансистът и бивш вицепремиер Даниела Бобева в ефира на Euronews Bulgaria.

"Бюджетът не е цел, той е някакво средство за правене на политики, а служебно правителство не може да прави политики, въпреки че последните служебни кабинети са принудени да правят такива. И в икономиката, и в политическата сфера е задължително да се върнем в нормалността", каза тя. 

Има доста лицемерие по отношение на влизането на България в еврозоната на различни политически сили. Ако наистина се стремят да влезем там, то те биха поставяли рамките на политиките си до 3% дефицит.

Даниела Бобева, финансист

Ниският дефицит е постижим с висок икономически растеж, който за съжаление ние нямаме и нито една прогноза не казва, че ще растем повече, отколкото миналата година. Това означава затягане на разходите, а идеята за повече бонуси и компенсации не е актуална при този слаб икономически растеж.

Не пестеливост, а ефективност при разходване на средствата е решение на част от проблемите, категорична е Даниела Бобева.  

Цялото интервю вижте във видеото.