Европа

Кристалина Георгиева пред Euronews: Икономиката на Украйна продължава да работи, въпреки войната

От Euronews България Euronews България

Скоро Украйна може да получи голям заем от Международния валутен фонд, който би подпомогнал икономиката на страната. В специално интервю за Euronews управляващият директор Кристалина Георгиева коментира, че инфлацията в страната се е задържала на 25% на фона на войната.

Украйна търси финансова подкрепа заради опасенията, че бюджетният ѝ дефицит може да достигне 40 млрд. долара.

Най-важният извод от посещението ми в Украйна е, че икономиката на страната работи и народът е силен. Миналата година са събрани над 36% от брутния вътрешен продукт от данъци. Това е абсолютно удивително. Инфлацията се е задържала на 25%. Висока е, но не чак толкова, каквато може да бъде при липсата на силна парична политика. Както знаете, разкриват и случаи на корупция. И на срещите ми там имаше ангажимент към борба с корупцията. Ще работим усилено, за да бъде успешна тази борба.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд

Международният валутен фонд прогнозира стабилизиране на украинската икономика след свиването ѝ с 30% миналата година. Според Георгиева хората с бизнес в Украйна са оптимисти въпреки войната.

„Те виждат, че правителството е ефективно в разрешаването на проблеми. Например Русия бомбардира критичната инфраструктура. Имаше бърз внос на генератори, които са разположени стратегически, за да се гарантира, че страната и бизнесът могат да функционират. Работеше се и по плановете за действие при извънредни ситуации, така че проблемите на едно място да не засягат широко икономиката, както беше в първите месеци на войната“, каза Георгиева.

От Международния валутен фонд посочват, че Украйна се нуждае от стотици милиони евро, за да се възстанови година след руската инвазия.