Годината на Войната

Euronews Bulgaria предава от Киев: Украинците очакват нова мащабна руска офанзива

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Екип на Euronews България е на място в Украйна и ще отрази събитията около първата годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия на 24 февруари 2022 г. Анастасия Димитрова и Александър Шопов предават за нас най-важното от няколко точки в Украйна:

Ясен знак, че подкрепата от Запада остава непоколебима и ще продължи и през следващите седмици и месеци – така украинската общественост възприема изненадващото посещение на Джо Байдън в Киев.

В Украйна очакванията са, че Русия ще започне нова мащабна офанзива, поне в източната част на страната, но в речта на Путин от вчера обаче нямаше гръмки заявки, че Украйна ще падна и Русия ще победи – подобно на миналата година.

Вчера в Киев е имало и делегация на американски конгресмени, което подсказва, че все пак висшето ръководство на САЩ обмислят да изпратят ракети с дълъг обсег, както и изтребители на Украйна.

Вчера е нямало въздушна тревога и сирени за въздушно нападение в Киев, но много украинци очакват нови руски атаки около 24 февруари, когато се навършва 1 година от руската инвазия. Поради тази причина някои са напуснали предварително столицата.

Според данни на скорошно социологическо проучване, 95% от украинците вярват в победата на Украйна.

Вижте още във видеото:

#ГодинатаНаВойната: Една година събрана в един ден. 24 февруари по #EuronewsBulgaria
На живо от Украйна и най-близките до конфликта държави. За терора, последиците и разбитите съдби
Коментираме всичко най-важно с колегите от мрежата на Euronews - Euronews România, Euronews Serbia, Euronews Albania, Euronews Georgia, Саша Вакулина от централата в Лион, главният ни редактор Марина Стоименова от София и преките включвания на Анастасия Димитрова от Киев, Украйна

Запишете се за събитието тук