Европа

Какъв е животът на семейство украински бежанци в Германия?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължаваме специалната поредица на Euronews за последствията в най-засегнатите и близки до Украйна държави. Днес разказваме за живота като бежанец и какви са най-големите предизвикателства пред едно украинско семейство в Германия.

Време е за обяд в дома на Албина Окулова. 51-годишната украинка е избягала от Киев веднага след началото на руската инвазия. Пристига в Потсдам, Германия заедно с майка си Людмила и дъщеря си Ксения.

Синът на Албина - Данило, също е в Потсдам. Живее и учи тук от 2020 г.

Въпреки че е трябвало да напусне страната си, Албина изпитва облекчение, че се е събрала със семейството си. Благодарна е, че може да живее спокойно в Германия.

Когато дойдох тук, имах само един спортен екип, който да нося, и 200 евро в джоба си. Сега се чувствам уверена в себе си, дъщеря ми отново ходи на училище, а аз също уча, за да ми разрешат отново да работя.

Албина Окулова, украинска бежанка в Германия

Не за първи път Албина трябва да започне отначало. До 2015 г. тя е живяла и работила като лекар в Крим. След руската анексия бяга в Киев.

Сега 15-годишната ѝ дъщеря посещава така наречения "клас за добре дошли" в Потсдам. Но казва, че ѝ липсват училището и приятелите в Киев.

Имам нови приятели. Трудно е, защото съм в нова ситуация, в нова страна... трудно е, но мога да се справя!

Ксения Окулова, дъщеря на Албина

Албина шофира към бюрото по труда в Потсдам, където да кандидатства за курсове по немски език. Иска да научи езика възможно най-бързо, за да може отново да работи като лекар. Споделя, че е трудно, защото бюрокрацията отнема много време.

Това ме държи безкрайно заета, не мога да намеря покой, защото постоянно трябва да оправям някакви документи, например документ, който изтича, или нещо друго в края на годината. Нямам спокойствие да се посветя на изучаването на немски език и на отглеждането на дъщеря ми.

Албина, украинска бежанка в Германия

От началото на войната досега над един милион украинци са пристигнали като бежанци в Германия. И въпреки че държавната подкрепа вече действа по-добре, все още има големи предизвикателства. Основният проблем е недостигът на жилища, особено в големи градове като Берлин.

„Подобно е положението и когато става въпрос за намиране на работа, за училища и детски градини. Ако няма места в детските градини, тогава майките, например, не могат да посещават интеграционните курсове или езиковите курсове. И след това, разбира се, е трудно да се намери работа, защото в много области е необходим немски език“, казва Криста-Мария Лабе, говорител на неправителствена организация.

За да се справят с жилищния проблем, местните власти поставят контейнери като временни жилища за бежанци. Людмила, майката на Албина, живее в един от тях.

Но 71-годишната жена не се оплаква. Въпреки че се тревожи за роднините си в Украйна, тя е щастлива, че има покрив над главата си в Германия, и е благодарна, че е заедно с близките си на сигурно място.

От началото на войната досега над един милион украинци са пристигнали като бежанци в Германия.