Европа

Euronews Bulgaria с разказ от Украйна: Как жените в Одеса помагат на войниците на фронта?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Година от началото на войната екип на Euronews Bulgaria - водещата Анастасия Димитрова и операторът Александър Шопов са в Украйна, където ще се включват от най-горещите точки, ще ни срещнат с най-актуалните събеседници и ще ни разказват най-завладяващите истории. Следва една от тях.
„Да седиш вкъщи и да лееш сълзи за нас не е изход.“

С тази мисъл Марина започва своята инициатива в помощ на защитниците на Украйна още в първите дни на войната. От пет доброволките се оказват десетки само за дни, обединени от желанието да са полезни. Плетат мрежи, топли шапки и принадлежности, които изпращат на фронта.

Освен със своята работа в помощ на всички онези, които се борят за независимостта на Украйна, жените тук отправят най-искрени и топли пожелания към хората, които са на фронта.
Защото никой никога няма да забрави сутринта на 24 февруари 2022 г.

Събудихме се в 5:10 от звука на мощни взривове. Видяхме пламъците в небето, прозорците се тресяха, а всичко това се случваше само на 5 километра от нас. Няколко часа по-късно Одеса се изпълни от огромна опашка коли. Хората си тръгваха от града. Бягаха на талази и това продължи през целия ден. Аптеките бяха пълни с хора. Пазарите и магазините бяха препълнени. Усетихме дефицит на най-необходимите стоки.

Марина, жителка на Украйна

Аня се присъединява към групата преди четири месеца, малко след като напуска дома си в Таврийск, Херсонска област. Бягайки от руската окупация, тя не изоставя работата си като преподавател. До обяд работи за войниците на фронта, а след обяд се връща при любимите си ученици. И мисли за победата.

Нашата област още е под окупация. Разбиха цялото ни училище. Много се притесняваме дали когато ни освободят ще имаме възможност да го възстановим. А то е изключително необходим за нашите дечица, защото те са със специални образователни потребности. На обикновените деца им е много трудно да се справят с всичко, което се случва, а какво остава за моите?

Аня, бежанка от Херсонска област

В района на Одеса от години живеят много бесарабски българи. Такава е и Александра, която не се съмнява в победата на Украйна.

„Не знаем какво да очакваме от врага, но сме свикнали. Работим за благото на нашата Украйна. Работим за победа. Не могат да ни изплашат. Несъмнено ще победим“, убедена е Александра.

Не се страхуват и жителите на Одеса, някои от които се завърнаха у дома седмици след началото на войната. И въпреки въздушните тревоги, които прорязват въздуха, се радват и на дни като днешния - без сирени, без ракети и с надежда за бъдещето.

#ГодинатаНаВойната: Една година събрана в един ден. 24 февруари по #EuronewsBulgaria
На живо от Украйна и най-близките до конфликта държави. За терора, последиците и разбитите съдби
Коментираме всичко най-важно с колегите от мрежата на Euronews - Euronews România, Euronews Serbia, Euronews Albania, Euronews Georgia, Саша Вакулина от централата в Лион, главният ни редактор Марина Стоименова от София и преките включвания на Анастасия Димитрова от Киев, Украйна

Запишете се за събитието тук