The Cube

The Cube: Защо Италия забрани изкуствения интелект ChatGPT?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, базиран на изкуствен интелект. За тази новина ще ни разкаже повече Мария Кръстанова в The Cube.

Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, базиран на изкуствен интелект.
И това не е всичко – Италия не само ще блокира доста популярния чатбот, основан на изкуствения интелект, но и органът за защита на данните на страната ще започне разследване срещу компанията, която стои зад ChatGPT. Италианските власти имат сериозни опасения за неприкосновеността на личните данни, след като инструментът на изкуствения интелект претърпя пробив в данните, включващи разговори на потребители и информация за плащания.

Милиони хора са използвали ChatGPT от стартирането му през ноември 2022 г. Засилва се обаче загрижеността, не само в Италия, за потенциалните рискове от изкуствения интелект, например като премахване на работни места заради него, както и разпространение на фалшиви новини от него.

Преди броени дни редица водещи технологични фигури, в това число и собственикът на Туитър Елон Мъск призоваха за отлагане на развитието на изкуствения интелект.

Ще последват ли други държави италианският пример?

След решението на Италия да ограничи достъпа до чатбота, Европейската организация на потребителите призова всички органи да разследват всички големи чатботове с изкуствен интелект, като лично заместник-директора на организацията заяви, че потребителите не са готови за тази нова технология. Добавят още, че макар ЕС да работи по първия в света закон за изкуствения интелект, той няма да се прилага още четири години. Регулаторите във Великобритания, Франция и Германия също заявиха, че ще обмислят как да подходят към въпроса, някои от тях са се свързали с колегите си в Италия, за да научат повече за основанията им. Междувременно ChatGPT вече не е достъпен в редица държави, включително Китай, Иран, Северна Корея и Русия.