The Cube

The Cube: Генерираните от изкуствен интелект изображения, които раждат фалшиви новини

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Мария Кръстанова в The Cube ще ни разкаже за генерираните от изкуствен интелект изображения, които раждат фалшиви новини в социалните мрежи.



Ако имате социални мрежи, и най-вече Туитър, със сигурност сте попаднали на кадри на бившия американски президент Доналд Тръмп в центъра на размирици, заобиколен от органите на реда. Изобразен е още като затворник, облечен в оранжево. Или пък снимка на руския президент Владимир Путин представен зад решетките на слабо осветена бетонна килия. Дори папа Франциск не беше пощаден от функциите на изкуствения интелект и бе изобразен в скъпо модерно бяло яке- нещо, което възмути някои потребители в онлайн пространството.

Нито една от тези картини обаче не е съвсем реална. Те са създадени с помощта на все по-усъвършенствани и достъпни почти за всички генератори на изображения, задвижвани от изкуствен интелект. И въпреки неоспоримите предимства на този инструмент, експерти по дезинформация предупреждават, че обработените кадри, които заливат онлайн пространството и се споделят от стотици потребители, размиват фактите и спомагат за загубата на доверието в информационната система.

Особено в контекста на важни новинарски събития, подобни кадри биха могли дори да манипулират общественото мнение.

Конкретно зад набор от изображения на Путин и Доналд Тръмп стои Елиот Хигинс, който е създател на разследващата група Bellingcat. И макар той да е написал в официалния си акаунт, че изображенията не са реални, а генерирани с изкуствен интелект, много други потребители не го правят и формират обществени нагласи. Както в случая на облечения в скъпо яке Папа.

Тъй като синтетичните изображения стават все по-трудни за различаване от реалните, експерти заявяват, че най-добрият начин за за борба с тази визуална дезинформация е информираност и образование на обществото.