The Cube

The Cube: Изслушването на директора на TikTok пред Конгреса на САЩ

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Кое е най-важното от изслушването на директора на TikTok пред Конгреса на САЩ? Ще разберем от Мария Кръстанова в The Cube.

Изслушването на Шоу Зи Чу пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите продължи близо пет часа и беше меко казано напрегнато. Основното обвинение срещу социалната мрежа е пряка връзка с китайската комунистическа партия, злоупотреба с личните данни на потребителите и в този смисъл заплаха за националната сигурност на САЩ.

Компанията майка на Тикток, която е с китайски произход, въвлече в по-широка геополитическа битка Пекин и Вашингтон- битката за търговията и технологиите. Вчера в продължение на часове републиканските и демократични законодатели упражняваха натиск върху Чу по множество теми, вариращи от практиките за модериране на съдържанието на Тикток до върпос дали е на лице шпионаж на журналисти.

Изпълнителният директор отрече социалната мрежа да представлява риск за националната сигурност на САЩ, както и твърденията, че Тикток е китайски агент. Той заяви, че компанията планира да защити данните на американските потребители, като ги съхранява на сървъри, поддържани и притежавани от американски софтуерен гигант. Добави още, че Тикток се опитва да се дистанцира от китайския си произход, подчертавайки, че 60 процента от компанията майка са собственост на глобални инвеститори.

Докато Комисията разпитваше Чу, държавният секретар Антъни Блинкен беше разпитван за заплахата, която представлява Тикток, на отделно паралелно изслушване. Запитан от републиканец дали вижда Тикток като опасност за сигурността на страната, той отговори положително. На последвалия въпрос не трябва ли всяка заплаха за САЩ да бъде премахната, той отговори: "Тя трябва да бъде прекратена по един или друг начин. Но има различни начини да се направи това“.
Примката се затяга все повече около Тикток след като редица държави забраниха използването на приложението на служебните телефони. От Белия дом настояват още за продажба на китайските акции - нещо, на което Китай категорично заяви, че ще се противопостави.