The Cube

The Cube: Какво разкри съдебно дело срещу социалните медии?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Социалните мeдии са разполагали с информация за вредното си въздействие върху потребителите, но не са предприели необходимите действия. Какви други разкрития установява съдебно дело, водено срещу тях, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.

 

От "Bloomberg" научаваме, че технологичните компании са знаели за негативното влияние върху потребителите си, включително и самият собственик на Meta-Марк Зукърбърг, но не са предприели никакви мерки по въпроса. Това е само едно от разкритията, които се осветляват покрай съдебното дело за пристрастяване, заведено срещу социалните мрежи в Оукланд, Калифорния. Към настоящия момент част от съдебните документи са все още засекретени, но изтече нередактирана версия, от която научаваме някои подробности.

Делото в Оукланд се състои от десетки жалби, подадени в САЩ от млади хора, които обвиняват Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и други подобни платформи за причиняване на тревожност, депресия и хранителни разстройства. Твърдят още, че работещите в момента алгоритми склоняват към самоубийство.

Упрека към Meta е, че вместо да се предприемат мерки за разрешаването на този проблем, технологичният гигант дори е съкратил екипа, отговорен за психичното здраве на потребителите. Говорител на компанията отрича обвиненията, твърдейки, че дори е имало увеличение на финансирането в това отношение.

Вътрешни документи компанията майка на TikTok издават, че и тази платформа знае за рисковете, предприемани от много млади хора, и склонността им към опасни трендове в мрежата. Тази информация идва на фона на опасенията, че алгоритъмът в TikTok работи така че да провокира зависимост при определени потребители.

От своя страна социалните мрежи се позовават на закон, датиращ от 1996 г, който осигурява на платформите имунитет срещу искове за вредно съдържание, публикувано от потребители.