Икономика

Meta съкращава още 10 000 работни места

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Meta AP Снимка: АП, архив

Компанията майка на Facebook Meta съкращава още 10 000 работни места и няма да запълни 5000 свободни позиции, тъй като пионерът на социалните медии намалява разходите си, съобщава АП. Компанията заяви, че ще намали числеността на екипа си за набиране на персонал и ще направи допълнителни съкращения в технологичните си групи в края на април, а след това и в бизнес групите си в края на май.

"Това ще бъде трудно и няма как да не се случи. Това ще означава да се сбогуваме с талантливи и отдадени колеги, които са част от нашия успех", заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Компанията от Менло Парк, Калифорния, е инвестирала милиарди долари, за да пренасочи фокуса си към метавселената. През февруари тя обяви по-ниска печалба и приходи за четвъртото тримесечие, засегнати от спада на пазара на онлайн реклама и конкуренцията от страна на конкуренти като TikTok.

През ноември миналата година компанията обяви съкращаването на 11 000 работни места.

"Тъй като говорих за ефективността тази година, казах, че част от работата ни ще включва премахване на работни места - и това ще бъде в услуга както на изграждането на по-стройна, по-технична компания, така и на подобряването на бизнес резултатите ни, за да дадем възможност за дългосрочната ни визия", каза Зукърбърг.

В предварителната пазарна търговия акциите на Meta поскъпнаха с 3,7%.