Култура

Зукърбърг като Мъск - Meta въвежда платен абонамент

От Euronews България Euronews България
Facebook Meta VR AP Снимка: AP

Марк Зукърбърг тръгва по пътя на Илон Мъск. Или иначе казано, той въвежда подобен абонаментен план за Мeta, какъвто има в Тwitter, който ще позволи на хората да получат синя отметка до името си в неговите платформи Facebook и Instagram.

Този метод за верификация ще бъде пуснат съвсем скоро, съобщи Зукърбърг в личния си Фейсбук профил: "Добро утро. Обявяваме нов продукт: тази седмица започваме да внедряваме Meta Verified - абонаментна услуга, която ви позволява да верифицирате акаунта си с правителствен документ за самоличност, да получите синя значка, да получите допълнителна защита срещу акаунти, представящи се за вас, и да получите директен достъп до клиентска поддръжка." (бел. ред. Досега тази опция не бе налична за профили на физически лица, а само за страници).

Meta Verified започва от 11.99 долара на месец за уеб или 14.99 долара на месец за iOS. Тази седмица ще въведем услугата в Австралия и Нова Зеландия, а скоро и в други страни, добави още Зукърбърг.

Що се отнася до всички публични личности, които са били верифицирани преди... Марк и колегите му казват, че ще ги оставят с вече установения им статус - за разлика от Мъск, който заяви, че постепенно ще премахне наследените сини отметки (независимо на кой са те), и ще накара хората да плащат 8 долара.

Припомняме, че приходите на Meta бяха засегнати сериозно от промените в поверителността, направени от Apple през 2021 г., които ограничиха способността ѝ да проследява интернет активността на потребителите - ключов източник на данни за т.нар. "насочени" реклами. През миналия февруари Meta посочи, че промяната на Apple ще й струва повече от 10 милиарда долара пропуснати приходи от реклама за 2022 г., което е около 8 процента от общите приходи през 2021 г.