Икономика

Председателят на Еврогрупата: Банките са стабилни

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Председателят на Еврогрупата Паскал Донаху заяви, че банките в Еврозоната са стабилни, в контекста на случващото се в САЩ. Кризата с двете американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, нямат директна връзка със ситуацията на Стария континент, според Донаху, който допълни:

 

Обсъдихме фалитът на Silicon Valley Bank в САЩ и продължаваме да следим ситуацията много внимателно. Проблемите са в следствие на специфичния бизнес модел на банката, а картината тук в Европа е много различна. Подсилихме ги изключително много през последните години и са под строг контрол от националните и европейските власти. Регулаторната рамка от Базел се прилага върху всички европейски банки.

Паскал Донаху, председател на Еврогрупата

Донаху допълни, че финансовите министри от Еврогрупата не виждат връзка между случилото се в Щатите и дигиталното евро.

 

Събитията, които се случват в Америка, подчертават важността на задълбочаването на банковия съюз, но също така подчертават значението на решенията, които вече сме взели. Решенията, които взехме по отношение на капитала, който банките държат тук, в Европа, както и многото решения, които бяха взети по отношение на това как можем да регулираме по-добре нашите банки.

Паскал Донаху, председател на Еврогрупата

В петък регулаторните органи на САЩ затвориха Silicon Valley Bank, след като вложителите започнаха да изтеглят средствата си наведнъж. Това е вторият по големина банков фалит в историята на САЩ, отстъпващ единствено на фалита на Washington Mutual през 2008 г. Базираната в Ню Йорк Signature Bank също се срина през уикенда.