Euronews Primetime

Затварянето на банки в САЩ няма да има отражение в България, смята инвестиционен консултант

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Според финансовите анализатори риск след банковия срив за останалите финансови институции в САЩ има, но вече са взети мерки той да бъде ограничен. А въпреки че финансовите пазари вече реагираха, до сериозно отражение на банковата криза у нас едва ли ще се стигне. 

„Първата (мярка – бел. ред.) е: да се гарантира изплащането на всички депозити. И това е важно, защото федералната институция, която гарантира депозитите в САЩ, има доста по-малко средства – около 125 милиарда долара налични, като активи. А за двете банки говорим за 300 милиарда долара депозити“, посочва инвестиционният консултант Цветослав Цачев.

 

Но тъй като това не са „лоши кредити“, не са книжа, реализирали огромни загуби, беше създадена възможност федералният резерв да може да дава заеми на банките, които имат проблеми с ликвидността. И те да използват тези активи, тези ценни книжа по номинал, като гаранция за взимането на едногодишни кредити.

По този начин, първо се решават ликвидните проблеми на банките, където се появят големи тегления. И второ, тъй като банките реално не са реализирали загуби, те остават „над водата“, те остават действащи, тяхната капиталова адекватност не е нарушена. Но остава проблемът с преоценката на книжата“, обясни консултантът.

Цачев смята, че тези мерки са доста бързи и навременни и ще решат проблема.



Цялото интервю вижте във видеото.