Свят

Фалитът на банка SVB застрашава британския IT сектор

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Фалитът на американската банка Silicon Valley Bank представлява "сериозен риск" за британския технологичен сектор, предупреди министърът на финансите на Великобритания. Джеръми Хънт успокои, че няма "системен риск" за британската финансова система. Междувременно финансовият министър на САЩ изключи възможността за финансовото подпомагане на банката.

Компании по целия свят се борят да разберат как да управляват финансите си, след като американската Silicon Valley Bank внезапно затвори в петък.

Банката се е грижила за парите и "най-обещаващите предприятия в Обединеното кралство". Британският министърът на финансите Джеръми Хънт успокои, че няма "системен риск" за британската финансова система. 

 

Съществува обаче сериозен риск за нашите технологични и природонаучни сектори, много от които банкират в тази банка, за която повечето хора не са чували: Silicon Valley Bank. Но се оказва, че тя се грижи за парите на някои от най-обещаващите и вълнуващи предприятия. И затова искам да успокоя хората.

Джеръми Хънт, министър на финансите на Великобритания

Очаква се британското правителство да представи план за покриване на финансовите нужди на засегнатите. 

„Съвсем скоро ще представим планове, с които да гарантираме, че хората ще могат да посрещнат нуждите си от парични потоци, да платят на персонала си. Но очевидно това, което искаме да направим, е да намерим по-дългосрочно решение, което да сведе до минимум или дори да избегне напълно - загубите на някои от най-обещаващите ни компании“, добави Хънт.

SVB, която беше 16-ата най-голяма банка в САЩ, изпадна в несъстоятелност, след като вложителите побързаха да изтеглят парите си тази седмица на фона на опасения за състоянието на й.  Сривът в петък стана за броени часове, след като SVB се отказа от планираното увеличение на капитала, а ден по-рано акциите се сринаха с повече от 60%. 

Банката специализираше във финансиране на старъпи, обслужваше предимно компании и служители от технологичния сектор.