Euronews Уикенд

Банков фалит: Стартиращи компании не могат да изтеглят парите си от банка SVB

От Euronews България Euronews България

Стартиращи технологични компании са изправени пред сериозни финансови проблеми заради фалита на „Силикон вали банк“, 16-ата по големина в Съединените щати.

В петък Федералната корпорация за застраховане на депозитите взе контрола върху активите на финансовата институция. Това е най-големият банков фалит от краха на „Вашингтон мючуъл“ в разгара на финансовата криза през 2008 г.

Ес Ви Би изпадна в несъстоятелност, след като вложителите побързат да изтеглят парите си тази седмица на фона на опасения за състоянието на банката. Тя обслужваше предимно компании и служители от технологичния сектор.

„Шелф Енджин“ е софтуерен стартъп, базиран в Сиатъл. Всичките му средства са депозирани в „Силикон вали банк“.

 

Преведохме парите вчера, но „Силикон Вали Банк“ не уважи нашия превод. Не успяхме да преместим пари от банковата ни сметка. Ще получим достъп до 250 000 долара в понеделник. Но след това ще отнеме месеци да получим достъп до останалия капитал. Реалността е, че не можем да управляваме бизнеса си без достъп до капитал. Вариантът е да вземем заем.

Стефан Калб – изпълнителен директор на „Шелф Енджин“ 

Институцията има активи за 209 млрд. долара и 175.4 млрд. долара депозити към момента на фалита. Засега не е известно колко от депозитите са над застрахования лимит от 250 000 долара.

Ес Ви Би имаше големи инвестиции в технологичния сектор и вероятността кризата да се разпространи в банковия сектор като цяло е малка, предвид че големите банки имат достатъчно капитал, за да избегнат подобна ситуация.