Euronews Уикенд

Израел помага на Италия да стане енергиен хъб

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италия се стреми да се превърне в газов хъб за Европа. В това начинение може да ѝ помогне Израел, каза премиерът на страната Бенямин Нетаняху. Той е на тридневно посещение в Рим за разговори с политици и предприемачи.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви след среща с италианския си колега Джорджа Мелони в Рим, че страната му е заинтересована от увеличаване на доставките на природен газ за Европа през Италия.

За тази цел, според Нетаняху, е целесъобразно да се изгради инфраструктура за пренос на втечнен природен газ, вероятно в Кипър.

 

По темата за сътрудничеството в газовата сфера: Италия иска да стане център за енергийни доставки за Европа. Ние мислим по същия начин. Ние имаме запаси от газ. В момента изнасяме и бихме искали да изнасяме по-големи количества газ за Европа през Италия.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Нетаняху проведе разговори с министъра на промишлеността и предприемачеството Адолфо Урсо, който увери, че Рим полага всички усилия да се превърне в газов хъб за Европа. Това ще намали зависимостта на континента от руското синьо гориво.