Добро Утро, Европа

Украйна е интегрирана в платформата на ЕС за общи покупки на газ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Вероятно Европа ще има достатъчно количества газ за тази зима, но следващата може да се окаже по-несигурна - поради продължаващи проблеми с доставките. В резултат на това ЕС ще предложи удължаване на 15-те процента доброволно намаляване на потреблението на газ, както и включване на Украйна в единния енергиен пазар в Европа.

 

Ние сме интегрирали Украйна в платформата за общи покупки на газ, като това обезпечава допълнителни 2 милиарда кубични метра газ. Работим върху пазарните реформи в контекста на процеса на присъединяване към ЕС.

Кадри Симсон – еврокомисар по енергетиката

Симсон осъди продължаващата руска окупация на АЕЦ "Запорожие" в Украйна.

Междувременно директорът на Международната агенция за енергия призова Европа да размисли за зависимостта си от руския газ.

 

Това е огромна стратегическа грешка и много от нас плащат за нея, не само със сметките за електричество и газ, но и много отвъд това.

Фатих Бирол – изпълнителен директор на Международната агенция за енергия

Кадри Симсон предупреди евродепутатите, че каквото и да се случи в Украйна, енергията никога повече няма да бъде толкова евтина, колкото преди войната. В резултат на това европейската индустрия може да се озове в неизгодно положение на световните пазари.