Добро Утро, Европа

Зеленски прие в Киев премиера на Финландия и военния министър на Норвегия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Важни визити на чуждестранни политици в Киев – президентът на Украйна прие премиера на Финландия и министъра на отбраната на Норвегия. Зеленски благодари на своите гости за подкрепата, която оказват страните им и обсъди начини за продължаване на сътрудничество в контекста на исканията на Киев за нови, по-модерни оръжия. Премиерът на Финландия Сана Марин похвали смелостта и жертвоготовността на украинските мъже и младежи, които се бият на фронта.

 

В тази война само едната страна има герои. Вашите войници в Донецк, Луганск и на други места се съпротивляват на армиите на Путин и те ще спечелят. В следващите поколения вашите деца и техните деца ще се гордеят с това, което правите и през което минавате. Руснаците не могат да кажат същото.

Сана Марин – премиер на Финландия

Зеленски заедно с Марин присъства на погребението на Дмитро Коцюбайло, прочут украински командир, известен с прякора Да Винчи. Той беше убит тази седмица в боевете за Бахмут, източна Украйна. Ковчегът с тленните останки на Коцюбайло бе изложен за поклонение в златокуполната катедрала "Свети архангел Михаил" в Киев.

По-късно Зеленски разговаря и с военния министър на Норвегия Бьорн Арилд Грам. От канцеларията на украинския президент съобщиха, че двамата са обсъдили бъдещите стъпки, които могат да подсилят противовъздушната отбрана на Украйна.