Добро Утро, Европа

ЕС и САЩ с напредък в разрешаването на трансатлантическия търговски спор

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС и САЩ възнамеряват да въведат още повече ограничения срещу поддръжници на руската инвазия в Украйна. Това обявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън на среща във Вашингтон. Ше бъдат предприети нови стъпки, за да се прекъсне подкрепата за войната на Русия и заобикалянето на санкциите от трети страни.

 

Ние разглеждаме Евросъюза като чудесно допълнение към сигурността и икономическата стабилност. Застанахме на страната на смелия народ на Украйна, като предоставихме помощ в областта на сигурността и приложихме исторически санкции, които прекъснаха възможността на Путин да финансира войната си в Украйна. Подкрепихме европейската енергийна сигурност. С вас говорихме за това дали ще можем да осигурим достатъчно втечнен природен газ. Ние доставихме два пъти повече.

Джо Байдън, президент на САЩ

Двамата обсъдиха и координацията на западните държави в подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, съвместните усилия за намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива, както и опасенията на администрацията на Байдън относно някои икономически практики на Китай.

 

Наистина, вие ни помогнахте изключително много, когато искахме да се отървем от руската зависимост от изкопаеми горива, доставяйки повече втечнен природен газ. Вие ни помогнахте в енергийната криза. Ние сме партньори, които твърдо подкрепят Украйна в борбата ѝ за свобода и независимост. Ние караме Русия да си плати за жестоката си война.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Байдън и Фон дер Лайен съобщиха още, че са се договорили да започнат преговори за употреба на европейски суровини, които са от решаващо значение за производството на батерии за електрически превозни средства, ползващи се от данъчни облекчения в САЩ.

Двете страни са се споразумели да започнат разговори за изглаждане на различията относно данъчните кредити за електрически автомобили, включени в приетия миналата година Закон за намаляване на инфлацията на Байдън.