Свят

Министрите на отбраната на Израел и САЩ обсъдиха ядрените амбиции на Техеран

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Министърът на отбраната на Израел намекна, че страната му трябва да е готова на военни действия срещу Иран заради ядрената програма на страната. Това беше и основната тема на разговорите между ЙоАв ГАлант и военния министър на Съединените щати - Лойд Остин, който посети Тел Авив.

Въпреки неуспеха на международната общност да постигне споразумение с Техеран за ядрените оръжия, Лойд Остин подчерта, че преговорите са най-доброто решение.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ: "Дипломацията е най-добрият начин да попречим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Както и президентът Байдън е казвал, Съединените щати няма да позволят подобен сценарий. Дестабилизиращите действия на Иран сега са заплаха не само за Израел. Те са предизвикателство за региона и света.

Израелският министър на отбраната намекна, че страната му може да прибегне до военни действия за ядреното разоръжаване на Иран.

Освен това коментира и отношенията с Палестинската автономия, дни след като израелските сили убиха 6-има палестинци на окупирания Западен бряг.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел: "Интересуват ни икономическият просперитет и благосъстоянието на палестинския народ в Юдея и Самария, както и в Газа. Но това не трябва да е на цената на живота на гражданите на Израел. В лицето на тероризма ще бъдем решителни, прецизни и силни."

Този месец стана ясно, че Иран ще осигури повече инспекции и ще върне камерите за наблюдение в някои от ядрените си обекти, като част от споразумение с Международната агенция за атомна енергия.