The Cube

The Cube: “Оскар“ за документалния филм „Навални“

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Какви са реакциите в социалните мрежи след спечеления „Оскар“ за документалния филм „Навални“, ще научим от Мария Кръстанова в The Cube.

 

Социалните мрежи са заляти от вълна от реакции и в това няма никаква изненада. Не само публични фигури поздравиха всички участници в продукцията, но и цели институции.

Няма как да не започнем с думите на сънародника ни Христо Грозев след спечелената най-престижна филмова награда. В профила си в Twitter той изрази съжалението си, че баща му не е успял да види тази дълго чакана „победа“, но че все пак продължава да живее в спомените му.

Неговата колега, разследващият журналист Мария Певчих, която придружаваше Навални в Русия по времето когато беше отровен, се снима с наградата, подобно действие направи и със спечелената награда БАФТА преди около месец, и използва повода да призове за освобождаване на руския опозиционер.

Един от най-добрите шахматисти в света и отявлен противник на Путин -Гари Каспаров, също коментира церемонията, казвайки, че награда на филма е добра новина, тъй като тя ще привлече общественото внимание към руския опозиционер. Той използва случая и да укори решението, с което на украинския президент Зеленски не му беше позволено да направи реч.

Българското консулство в Лос Анджелис също отправи поздрав към Грозев, както и всички големи международни медии.

Словото на режисьора на филма- Даниел Роуър и това на съпругата на Навални, Юлия, станаха много вайръл. Думите ѝ, че мъжът ѝ е в затвора заради борбата си за демокрация в Русия, се споделят от стотици потребители в онлайн пространство.