Икономика

Илън Mъcĸ в общ призив с над 1000 High Tech гиганти: Озаптете изкуствения интелект

От Euronews България Euronews България
Spacex T Mobile Elon Musk AP

Развитието на изкуствения интелект напредва по-видимо от всякога – благодарение на ChatGPT. И макар изкуственият интелект да присъства от години във всекидневието ни, главоломното му развитие през последните месеци става все по-осезаемо. А с това според специалистите в бранша - и все по-рисково.

Именно този прогрес накара известни предприемачи и експерти в областта на високите технологии да напишат отворено писмо, в което задават драматичния въпрос: „Трябва ли да рискуваме да изгубим контрола над нашата цивилизация?"

Сред подписалите писмото са знакови изследователи в областта на изкуствения интелект и известни технологични предприемачи като шефа на Tesla Илън Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк. Те, заедно с още над 1000 представители на HighTech индустрията, призовават всички лаборатории на системи за изкуствен интелект да стартират незабавна шестмесечна пауза. Целта е през това време да се разработи обща стратегия с ясни правила, ограничения и регламент за скоростното развитие на изкуствения интелект. 

При невъзможност за постигането на тази цел, правителствата трябва да се намесят с мораториум, смятат авторите на писмото.

"Системите на изкуствен интелект с интелигентност, конкурентна на човешката, могат да представляват сериозен риск за обществото и човечеството", се казва още в текста, публикуван в уебсайта на американския „Future of Life Institute“, пише „Щерн“.

Pope 3 Генерираната от изкуствен интелект "снимка" на папата.

Тези дни снимка на папата в смайващо зимно яке обиколи интернет пространството. Едва по-късно хората осъзнаха, че става въпрос за фалшива снимка, генерирана от изкуствен интелект. Този пример ясно показа, че интернет потребителите вече не могат да имат доверие даже на очите си.

Експертите казват:

Съвременните системи с изкуствен интелект стават все по-конкурентни на хората при изпълнението на общи задачи и ние трябва да се запитаме: Трябва ли да позволим на машините да заливат информационните ни канали с пропаганда и неистини? Трябва ли да автоматизираме всички работни места, дори и тези, които носят удовлетворение?

Цитат от отвореното писмо

А след въпросите следват критиката и тревогите: "Трябва ли да развиваме нечовешки интелект, който в крайна сметка може да ни превъзхожда по брой, да ни надхитри, да ни направи излишни и да ни замени? Трябва ли да рискуваме да изгубим контрола над нашата цивилизация?"

Освен Мъск и Возняк, сред подписалите призива са съоснователят на Pinterest Еван Шарп и множество доказани компютърни учени като носителят на наградата "Тюринг" Йошуа Бенгио, физикът от Масачузетския технологичен институт (MIT) Макс Тегмарк и нюйоркският невролог Гари Маркъс.

В писмото се призовава и за по-голям контрол над системите за изкуствен интелект от компетентни лидери в сферата на технологиите. Разработването им трябва да се случва само, когато има сигурност за положителното въздействие и управляемите рискове, смятат авторите му. 

Към момента според тях надпреварата за изкуствен интелект е „извън контрол“. Това се проявявало в „неконтролируемата надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни цифрови умове“. Обвинението в писмото е, че това се прави от хора, които не притежават нужната компетентност.

G.Kolev Chatgpt 414C6d59 D31f 45Bf A8df D843bccb72b5 Така изглежда ChatGPT според Midjourney.

В същото време авторите на жалбата ясно заявяват, че не искат да спрат напълно по-нататъшното развитие на системите за изкуствен интелект, а само призовават за спиране на опасната надпревара към все по-големи, непредсказуеми модели.

Накрая се казва, че успоредно с разработването на изкуствен интелект е нужно сътрудничество с политическите ръководители. Идеята е за в бъдеще да бъдат включени нови и компетентни регулатори, специално посветени на новото явление, което да бъде обект на редовен мониторинг и проследяване, надеждна система за тестване и сертифициране.

По статията работи: Анна-Мария Найденова