Европа

Албания не очаква скоро да започне преговори за ЕС и обвинява България

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Edi Rama Aлбанският премиер Еди Рама

Албания не очаква скоро да започне преговори за Евросъюза и вината за това е на България. Това заяви в интервю за "Политико" албанският премиер Еди Рама. Той дори заяви, че ще поиска отделяне на страната му от Северна Македония, ако ветото за започване на преговори не бъде вдигнато преди срещата на върха в Брюксел. Външният министър на Македония Буяр Османи е оптимист и се надява, че България няма да погребе европейската перспектива на Западните Балкани.
Темата за евентуален старт на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз е основна и в Преспанския форум за диалог, който започна днес в Охрид. Там пристигна и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Още за срещите ще научим от Бенджамин Арифи от Euronews Albania във видеото: 

 

 

Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да открие пътя на страната му за започване на преговори за членство в Евросъюза. Той хвърли вината за това върху България, пише "Политико". Рама е песимист и няма никакви очаквания. По думите му нищо няма да се случи, а Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване, каза той в Тирана. Според него отново става въпрос за България. Евролидерите били съгласни, че това трябва вече да се е случило. Но възможностите им за маневриране били ограничени от България. Това e една спирала, от която било много трудно да се излезе.
Рама потвърди, че ако този месец няма напредък, ще поиска кандидатурата за членство на Албания да бъде разглеждана отделно от тази на Северна Македония - стъпка, която ЕС досега не беше особено склонен да предприеме.
Българските официални лица защитават позицията си, като настояват, че просто искат от Северна Македония да спазва поетите по-рано ангажименти и се стремят да защитят правата на българите в страната, отбелязва изданието.
В същото време външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че е оптимист, че „в тези бурни времена всеки ще разбере ролята си и ще поеме стратегическо лидерство. По думите му, ако има политическа воля преговорите могат да приключат още утре. Република Северна Македония има политическа воля за това, но в тези дни в ръцете на България е дали да погребе европейската перспектива на Западните Балкани.

 

Разбира се, времето е малко. Тези дни са в ръцете на Република България, държава, която през 2018 г. върна в европейския дневен ред Западните Балкани чрез срещата на върха в София, а след това този дневен ред беше подпечатан от Загреб по време на тяхното председателство. Ще бъде ли сега погребана отново от София, за съжаление ще използвам такава дума, онази перспектива на Западните Балкани? Очите на 18 милиона души са насочени към София, за да решат какво да правят.

Буяр Османи, външeн министър на Република Северна Македония

Според него последната среща с българския външeн министър Теодора Генчовска е била една от най-добрите, които са имали и е постигнат напредък по отношение на основата за продължаване на преговорите. 

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Преговорите обаче все още не са започнали, тъй като България настоява за отстъпки от Северна Македония в спора между двете страни, засягащ езика, историята и идентичността, напомня изданието.